Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Kívánatos kaliberek - 7x64 Brenneke

2017. április 24. 13:48 - Erdőzúgás

Feltalálója: Wilhelm Brenneke
Rendszeresítés éve: 1917
Származási országa: Németország


Tudomásunk szerint Wilhelm Brenneke (1865-1951), a kiváló német lőszertervező szakember először az akkor már széles körben elterjedt 8x57IS hadilőszer hüvelyét hosszabbította meg 57-ről 64 milliméterre 1912-ben, majd ezt az új muníciót kínálta fel a hadseregnek, s noha elődjénél jobb ballisztikai tulajdonságokkal bírt, mégsem vezették be, maradt a régi Mauser termék. Vadászváltozatban azonban mindmáig használják, ám napjainkban elég kevés puskatípust csöveznek hozzá, nincs divatban. Annál inkább a következő próbálkozása, szintén berlini üzemében 1917-ben a 7x64 Brenneke.

Persze ebből sem lett hadilőszer, ellenben kiemelkedő sikert aratott Közép- és Nyugat-Európában a vadászok körében. Napjainkban egyike a legkapósabb ismétlőpuska töltényeknek. Gondosan megválasztott lövedéktípussal a rókától a medvéig mindenre megfelelő lehet. Lövedéktömegét tekintve 8,0 grammostól 11,5 grammig terjed a skála és valamennyi nagy lőszergyár készíti, sokféle változatban.

Ha valaki Magyarországon csak egyetlen golyóssal kíván vadászni, rendszerint e kaliberre hívják fel a figyelmét, a .30-06 Springfield mellett. Azzal a megszorítással, hogy ha várhatóan több őzet, dámot, muflont lő, mint vaddisznót vagy bőgő bikát, akkor szinte maga a tökély számára ez a kaliber, viszont igazán erős, szívós csülkös vadra árnyalatnyival jobb a .30-06 Springfield. Az valamivel nehezebb lövedékkel is beszerezhető és annak átmérője is nagyobb ezért ezen vadfajokra az a célszerűbb választás.

Ha az amerikaiak nem ódzkodnának annyira a metrikus kaliberektől, európai származékoktól, akkor ott szintúgy biztosan sikert aratott volna. Így azonban, talán hogy a várható népszerűségének gátat vessenek, előbb a .270 Winchestert, majd a .280 Remingtont alkották meg, amelyek nagyjából ugyanazon feladatra képesek, csak a hüvelyük a közismert .30-06 Springfield hüvelyéből kialakított.
Azonos lövedéktömeg-kialakítást feltételezve sebessége igazán nem sokkal marad alatta az agyonreklámozott "Nagy Hetesnek", avagy a 7mm Remington Magnuménak, ami ugyan alig tud többet nála, de nagyobbat rúg, nagyobbat szól és drágább a lőszer. A hozzávaló puska úgyszintén.

Az érdekesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy gróf Széchenyi Zsigmond a 7x64-es Mannlicher-Schönauer puskájával vadászott Afrikában (veszélyes nagyvadra egy .458 Winchester Magnum öbnagyságú Westley Richards forgótolózáras, középagytáras ismétlőt bérelt e célra). De például Nadler Herbert, Bolza Antal is e kalibert preferálta. A 7x64 Brenneke korai kedvelői közé tartozott vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó úr is. Hosszú csövű, nem túl kezes Brenneke Mauserrel vadászott, ráadásul egy nyolcszoros nagyítású távcsővel szerelve. Ezt a valójában inkább lespuskának ható konstrukciót mindenféle vadászaton sikerrel alkalmazta, disznóhajtáson szintén nagyszerűen kezelte, ritkaságszámba ment, ha valamit elhibázott vagy sebzett.

gróf Széchenyi István
gróf Széchenyi István

 

Nadler Herbert
Nadler Herbert

 

vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó
vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó

 

Ugyanúgy kedvelte a hosszúra nyúlt kommunista rendszer teljhatalmú vezetője Kádár János is, aki egyébként szintén biztos kezű lövész volt.

Az MSZMP főtitkára (1956-1988)
Az MSZMP főtitkára (1956-1988)

 

A Kádár-korszakban idehaza a .30-06 Springfield és a 7,62x54R mellett főleg a 7x64 Brenneke dominált. A rendszerváltás után ugyan sokkal tarkább lett a kínálat, kaliber tekintetében is, de Brenneke e brilliáns találmánya az élen maradt, s valószínűtlen, hogy bármely öbnagyság veszélyeztetné jövőjét!

Forrás: Kovács László - Kívánatos kaliberek

Fotók: Internet

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr1312450381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása