Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Kívánatos kaliberek - 7x57 Mauser

2017. március 12. 07:36 - Erdőzúgás

Hogyan született? Mire jó? Előnyök és hátrányok.

Feltalálója: Peter Paul Mauser
Rendszeresítés éve: 1892
Származási országa: Németország

.275 Rigby, 7x57 Mauser, 7mm Mauser. Mi a közös e három kaliberben? E három muníció egy és ugyanaz. Ugyanabból a fegyverből bátran kilőhető mindegyik. Eredetileg hadi célra hozták létre, az 1893-as spanyol katonafegyverbe illett. De már azelőtt egy évvel megszületett, s nem csupán a mérnökök tervezőasztalán, hanem a valóságban is, ahhoz igazították az új modellt. Rövidesen tizenöt különböző ország fegyveres erejénél rendszeresítették, annyira jó volt, ezzel párhuzamosan vadász karrierje is meredeken felívelt, noha ma már kevesebben rajonganak érte, mint mondjuk a két világháború között.3-13-2013-001_jpg_thumbnail0.jpg

Angliában úgy lett belőle .275 Rigby, hogy a nevében említett cég képviselte a Mauser termékeket Nagy-Britanniában és annak gyarmatain. Az általuk alaposan feljavított és kicsinosított tolózárasokat és a hozzájuk való lőszereket szintén saját jól hangzó nevükre keresztelték. A kontinensen megszokott metrikus számadatokban megadott kaliberjelzés különben túl idegen lett volna a sokszor szélsőségesen hagyománytisztelő briteknek.

837142_01_7x57_military_ammo_7mm_54_roun_640.jpg

Ez a többnevű töltény világszerte elterjedt. S noha cseppet sem való veszélyes nagyvad elejtésére, Kittenberger Kálmán első oroszlánját, leopárdját, bivalyát, sőt orrszarvúját is ilyen lőszerhez csövezett Mauserrel hozta terítékre. 7x57-es fegyvert szorított a kezében akkor is, amikor 1904. június 11-én a csütörtökös lőszer miatt oroszlán alá került. Szerencsére élve megúszta a kalandot és volt alkalma később megírni a történetet.

7x57_sb-_sp_3.jpg

W.D.M. "Karamojo" Bell volt talán a legjobb mesterlövész, aki valaha a fekete földrészre tette a lábát - pontosan 1011 elefántot ejtett el .275 Rigby ismétlőjével. Werner von Alvensleben báró pedig mintegy 2500 kafferbivalyt hozott terítékre, 7x57-es Mauserével. Lényegesen ügyetlenebb követőik közül sokan otthagyták a fogukat, s nyugszanak békésen immár valamelyik kies afrikai temetőben.

7x57-ammo-01.jpg

Tehát jó vadászképességekkel rendelkező jágerek kezében mindenes kaliber lehet. Mindenképpen erősebb, mint pl. a .243 Win, 6,5x55 vagy a 6,5x57. Egyike minden idők legfőbb klasszikusainak. Létét és fennmaradását az újabb és sokkal erősebb, nyújtottabb ballisztikájú társai sem veszélyeztetik.

Forrás: Kovács László - Kívánatos kaliberek

Fotók: Internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr8712170526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása