Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Kívánatos kaliberek - .22 Long Rifle

2016. október 31. 10:58 - Erdőzúgás

Feltalálója: J.Stevens Army & Tool Company
Rendszeresítés éve: 1887
Származási ország: USA

Aligha van közismertebb golyós kaliber, mint a .22 LR (5,6x15R). Levente- és kispuskák működnek vele immár több, mint százhúsz esztendeje. Elsőrangú kártevő gyérítő, hangja diszkrét, hatása viszont - kicsinységéhez képest - félelmetes.

1831-ben Robert French kapott szabadalmat egy érdekes találmányra, amely hamarosan a peremgyújtásos golyós töltények kifejlesztéséhez vezetett.. Megjelent a színene a ma is létező kis Flobert patron, amihez először 1845-ben készült puska. Ennek a .22-es tölténynek a hüvelye még nem tartalmazott lőport, hanem a csappantyú ereje röpítette ki a lövedéket.Gyakorlásra módfelett eredményesnek bizonyult, hamar el is terjedt az egész világon, bár talán Francia- Magyarországon, illetve német nyelvterületen lett a legnépszerűbb.

Ez az akkor új konstrukció adta az ötletet 1857-ben, az amerikai Smith & Wesson cégnek, hogy a Flobert-ötletből továbbfejlesztett vadonatúj .22 Short töltényükhöz csövezzék "First Model revolverüket". E peremgyújtásos lőszer hüvelyébe 4 grain fekete lőpor került az 1,88 grammos lövedék mögé.

A.022 Long Rifle-ot a .022 Short felhasználásával a J.Stevens Arms & Tool Company hozta létre 1887-ben úgy, hogy a hüvelyét picit meghosszabbították és már 5 grain feketelőpor fejlesztette gáz indította útnak a 2,59 grammos ólomlövedéket.
1890-ben a füstös lőport nitro alapanyagú váltotta fel, a csappantyú gyúelegyét pedig, amely kezdetben eléggé rozsdásított, a Remington cég tökéletesítette 1927-ben.

E patinás lőszer hátrányára szinte semmit nem lehet felhozni. Ha szakavatottan vetik be a vadászatokon, előnyös tulajdonsága annál több van. Rendkívül pontos, kifejezetten olcsó és a hozzávaló puskák - az alacsony gáznyomás következtében - szinte örökéletűek. Egy teljesen közepes minőségű .22 LR kaliberű golyós minimum, de inkább több, mint félmillió(!) lövés után használódik el. Hozzávetőleg százszor annyit lőhetünk vele, mint mondjuk a .22-250 Remingtonnal. Tehát ne sajnáljuk a puskát, s - igen olcsó lévén - a muníciót sem, hanem használjuk sokat! Minél többet, ami a lőkészségünket nagyban növeli.

Voltaképpen valamennyi vadásznak pontosan ilyen fegyverre-tölténnyel kellene elkezdenie a golyós puskás pályafutását, méghozzá még gyermek- vagy kamaszkorban lehetőleg. Üregi nyúl lesekkel, cserkelésekkel és hasonló, főleg apróbb kártevőkre irányuló zsákmányolással, természetesen felnőtt felügyelete mellett. Erre ma azonban nincsen törvényes lehetőség, viszont felcseperedve, elérve a jogszabályban szereplő korhatárt, már lehetőség nyílik .22-es puskát tartani mely nagyszerű gyakorlófegyver.

Szélsőséges esetben nem egyszer igazi nagyvadat is zsákmányoltak vele. Gondoljunk például gróf Széchenyi Zsigmond karakál hiúzára, a csalinak lőtt zebráira, az eszkimók jávorbikáira, grizzly és jegesmedvéire. Sorolhatnánk sokáig a bizonyított eseteket, amikor ezt az apró kalibert sokkal nagyobb vadfajokhoz vették igénybe, mint amihez tervezték. Ezen esetek, noha emlékezetesek maradnak az illető vadászok számára, azonban mégsem követendőek, a mai közép-európai szemlélettel nem is etikusak. Magyarországi viszonylatban borznál-rókánál nagyobb állatra lőni vele nem vadászhoz méltó cselekedet.

Forrás: Kovács László - Kívánatos kaliberek

Fotók: Internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr6712281595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása