Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Ehető vadnövények 6. rész - Turbolya (Anthriscus sp.) - zellerféle

2017. szeptember 04. 06:33 - Erdőzúgás

Két változata: a kerti vagy termesztett turbolya - var. cerefolium és a serteszőrös termésű vadon élő egynyári turbolya - var. trichosperma, ennek magyar neve útszéli turbolya.

Népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem.

 

Az útszéli turbolya (Anthriscus cerefolium var. trichosperma) hazánkban akácosokban, cserjés bokros helyeken, kerítések, sövények mentén általában félárnyékos helyeken tömegesen terem. Többnyire ősszel virágzik és áttelel. Gyors növekedésű növény, leveleit kibújás után 4–5 héttel vághatjuk.

Fűszeresen illatos és gyűjthető növény. Kaszattermését rövid, merev, felfelé görbülő serteszőrök borítják, könnyen fellelhető. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. 20-80 centiméter magas, aljától gazdagon elágazó szárú, többszörösen összetett levelű (a petrezselyem zöldjéhez hasonló), fehér ernyővirágzatot alkotó növény. A levélhüvely éle szőrös. A növény termesztett változata, a zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium var. cerefolium) a boltok polcain is megtalálható. A nyersen fogyasztott turbolya levelei sok A-, és C-, vitamint, vasat és magnéziumot tartalmaznak. Magas C-vitamin-tartalma miatt meghűlést megelőző hatású lehet, ezen kívül természetes antioxidánsként tartják számon. A leveleiből készült tea serkenti az anyagcserét, vízhajtó hatással rendelkezik, valamint vértisztító, salaktalanító tulajdonsága révén méregteleníti a szervezetet.

http://3.bp.blogspot.com/-tRa5qKkeyf0/Vf2vNipvF_I/AAAAAAABkiY/qwVRhnoudzc/s1600/zavatos-turbolya.jpg

A népi gyógyászatban arcráncok kezelésére (!) is számon tartott.

A magyar konyha egyik régi, elfelejtett fűszernövénye. Levesek, baromfi- és báránysültek ízesítésére, tavaszi saláták készítéséhez használták. Az európai (főleg angol, francia, német, olasz) konyhákban és Erdélyben jelenleg is kedvelik. Fűszerkeverékekben tárkonnyal, rozmaringgal, bazsalikommal együtt húsételek, sajtok, omlettek pikáns ízét adja. A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére.

http://www.mindmegette.hu/images/111/O/123996_turbolya03-201510171455.jpg

Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Főzés során sokat veszít zamatából, ezért levesekbe, mártásokba, főzelékekbe csak az utolsó 10 percbe tegyük.

http://www.mindmegette.hu/images/111/O/123995_turbolya02-201510171455.jpg

Nagy körültekintéssel gyűjtsük a turbolyát, ugyanis kora tavasszal még könnyen összetéveszthető a foltos bürökkel, mely mérgező növény! A bürök azonban erőteljesebb növekedésű, büdös gyom!

Szerző: SZTK

Forrás:
Marie-Claude Paume: Ehető vadnövények – Füvek, virágok és salátafélék gyűjtése és felhasználása
Terebess: Ehető vadnövényeink
Erdőkóstoló blog

Fotók: Internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr8412756514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása