Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

.22-250 Remington

2017. március 06. 09:55 - Erdőzúgás

Hogyan született? Mire jó? Előnyök és hátrányok.

Feltalálója: Grosvenor L. Wotkyns, J.E. Smith és J.E. Gebby
Rendszeresítés éve: 1965
Származási országa: USA

A .22-250 Remington (5,7x48) golyós lőszer vadászati karrierje jóval hivatalos rendszeresítése előtt indult. Az 1930-as években egyre nagyobb igény mutatkozott olyan speciális lőszerekre - s hozzájuk alakított puskákra - amelyekkel irdatlan messziről is terítékre lehetett hozni kisebb testű szárnyas- és szőrmés kártevőket, varjakat, szarkákat, prérikutyákat, rókákat, farkasokat. Ennek az igénynek nem tudott eleget tenni a már széles körben elterjedt, de csak 100-150 méterig hatásos .22 Hornet, ezért Grosvenor L. Wotkyns a 6 mm Lee Navy töltényhüvelyének felhasználásával megalkotta a .220 Swiftet, amit aztán a Winchester cég szabványosított, 1935-ben.

A tárgyunkban szereplő .22-250 hamar vetélytársa lett, noha sokáig csak az otthoni töltögetők számára csöveztek puskákat hozzá, mert egyetlen cég sem készítette. Így mindenkinek magának kellett összeügyeskednie a megadott méretezés szerinti .22 Varmintert, mert akkor még az volt a neve. 1935 körül ötlötte ki J.E Gebby a .250-3000 Savage lőszer hüvelyszájának 5,7 mm-es lövedékkel szerelése révén, ám ugyanezt, picit más méretezéssel feltalálta a fent említett G.L. Wontkyns és J.E. Smith is.


Annak ellenére, hogy ballisztikai teljesítménye kissé elmarad a .22 Swifttől, mégis sokan használták e kalibert, mert harmonikusabb muníciónak érezték. Mégis évtizedekbe telt, mire a Remington - immár saját "szájíze" szerint átkeresztelve - megkezdte a hivatalos gyártását. Mindez a hatvanas években ment végbe, azóta élnek vele meglehetősen széles körben, időközben Európába szintén átkerült. Ma már Magyarországon is minden különösebb nehézség nélkül elérhető, érdemes tehát felhívni rá a figyelmet. Jól megválasztott lövedéktípussal messzebbről is és jobban öl, mint mondjuk a sokkal-sokkal gyakoribb .222 vagy a .223 Remington. Az őz vadászatára ideálisabb azoknál.

Noha a fent említettek miatt őzre is csak megfontolt, jó kezű vadászoknak, megfelelő lövedékválasztással ajánlott, Írországban történetesen az egyik legkedveltebb kalibernek számít - dámra, szikára és gímre egyaránt! Noha a hazai írott és íratlan szabályok között nem túl etikus az őznél nagyobb vadra történő használata, tény, hogy Írországban évente sok ezer szarvast hoznak terítékre e roppant gyors, de nagyon kis lövedéktömegű munícióval.

Forrás: Kovács László - Kívánatos kaliberek

Fotók: Internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr3212170532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása