Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Vaddisznó szűzpecsenye csípős pörköltszósszal és rozmaringos szalonnás tésztával

2017. február 28. 13:16 - Erdőzúgás

Kezdhetnénk úgy is e recept írását, hogy végy egy szűzpecsenyét, de ha nincsen, azonnal szerezz be egyet.

A városi vadászember egyetlen ellensége, az erdő távolságán túl, hogy bármekkora is a fagyasztószekrénye, biztosan kisebb, mint kellene. Így vagyok ezzel magam is, de azért egy kis vaddisznó szűzpecsenyét mindig el tudok dugni valahogy, még a gyerekek fagylaltjának elfogyasztása árán is.

Reggel, amikor gondolkodtam mi is kerüljön ma az asztalra, mérlegelve, hogy egy méretes vaddisznó májat vagy szűzpecsenyét készítsek-e el, a család kifinomult ízlését is figyelembe véve, a szűzre esett a választás. Azonban nem akartam a szűzérméket klasszikus módon, bacon szalonnába tekerve megsütni és tócsnival tálalni. Az, noha nagyon finom, de már-már a rántott csirkemellel vetekszik, legalább is számomra.

Így, amíg kiolvadt, gondolkodtam és régi családi, nagy- és dédnagymamáktól örökölt recepteket böngésztem, amikor is kristálytiszta lett számomra a koncepció. De lássuk is, hogyan készítem e remeket!

A kiolvadt szűzpecsenyét alaposan megmossuk és hártyáit eltávolítjuk.

Keresztben félbevágjuk, a helytakarékosság jegyében, és alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, majd addig, amíg minden mást előkészítünk, a hűtőben pihentetjük.

Amíg a hűs a hidegben pihen, előkészítjük a hozzávalókat és egyéb fűszereket.

Hozzálátunk a pörköltszaft elkészítéséhez, melyhez a vöröshagymát apróra vágjuk és zsíron üvegesre pirítjuk.

Amikor a kellő állagot eléri, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát, valamint a két chilli paprikát és friss rozmaring leveleket. Amikor elfőtte levét és zsírjára pirítottuk, újra felöntjük kis vízzel. Ezt háromszor-négyszer megismételjük, majd a fűszerpaprikát is hozzáadjuk. Ekkor már figyelünk, ne égjen le a paprika, ugyanakkor folyamatos forrásban főzzük, folyamatos kevergetés mellett.

Mindeközben a lebbencstésztát vagy nagy fodros kockát lobogó vízben megfőzzük és az előzetesen csíkokra vágott és megpirított füstölt szalonnával és annak zsírjával összeforgatjuk. Amíg a hús meg nem sül, addig kis lángon melegen tartjuk és pirítjuk.

Amikor minden más elkészült, egy tapadásmentes serpenyőt nagy lángon felhevítünk, és a szűzpecsenyére hirtelen kérget sütünk. Ez lényegében a hús belső nedveinek konzerválása, mellyel lezárunk minden "utat", amely lehetővé tenné, hogy az értékes beltartalom távozzon a húsból. E sütés, kéregképzés nem tart percekig sem, épp csak megpirítjuk a felszínt.

Ezután 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Így elérhető a "rosé" szín és az omlós, szaftos, vajpuha állag. Sütés után nem tálalunk rögtön, hanem pár perc pihenőidőt engedélyezünk a húsnak, hogy így érje el a legtökéletesebb ízhatást. Ezt a pihenést célszerű minden sültnek engedélyezni. Megéri.

Tálaláskor a tányéra halmozzuk a friss rozmaringgal összeforgatott szalonnás tésztát, mellé helyezzük a szűzérméket és meglocsoljuk a pikánsan csípős pörköltszafttal.

A siker garantált és az utolsó falatig elfogy, minden.

Jó étvágyat kívánunk!

Szólj hozzá!
Címkék: gasztro recept vaddi

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr2012300861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása