Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Kedves Pályakezdő Hivatásos Vadász Tanonc!

2017. január 29. 23:43 - Erdőzúgás

Kedves Pályakezdő Hivatásos Vadász Tanonc!

Te, aki elvégeztél egy technikumot, főiskolát, beszélsz egy vagy két idegen nyelvet. Te, aki olvasod a hirdetéseket a Facebookon, a Vadászaprón. Te, aki szeretnél, minél hamarabb szolgálatba állni, valahol. Puskát kanyarítani a válladra, beülni a szolgálati terepjáródba, sokszor látni a harmattól csillogó napkeltét, a dérlepte fácánkakast. Kutyát idomítani, vadat etetni, vendéget kísérni, vadat óvni.


Persze utána szeretnél családot alapítani, megértő feleséget, gyerekeket nevelni a saját házadban, lehetőleg az erdő szélén. Szeretnél megbecsült ember lenni, sok baráttal, tisztességesen. Már majdnem bealszol, miközben álmodozol, és arra ébredsz, hogy a nyálad rácsordul a billentyűzetre. Találsz egy hirdetést. Hurrá! Bivalybasznádi Vt. vadőrt keres. Érdeklődni xx számon.

Másnap lázasan tárcsázod a számot. Barátságos hangon érdeklődsz a feltételekről. Középfokú végzettség, lehetőleg német nyelvismeret, rutin, saját terepjáró, véreb vagy vizsla, kürt, saját puska.

Bérezés? Háát ….szakmai minimálbér 106 ezer, ha jól megy minden egy kis prémium év végén.
Üzemanyag? 30-40 ezer.
Ruha? Azt még nem tudjuk, de lesz valami.
Lődíj? ÁÁÁ, itt nem szoktunk, mert nem kell lőni a ragadozókat.
Munka? Háát, az lenne bőven. Vadásztatás, kerítésépítés, lesépítés, vadkárelhárítás, vadat behordani a területről, stb.
Terepjáró? Az sajnos nincs, sajáttal kellene megoldani.
Etetésre valami? Valamelyik tag traktorával, ha ráér..
Szabadság, szabadnapok, munkaidő? Munkaidő kötetlen, azaz bármikor rendelkezésre kell állni.
Szabadság???? Nem szoktunk foglalkozni vele.
Ki lenne a főnököm? Természetesen a vadászmester, aki már három éve vadászik, amúgy szobafestő, de jó ember. Jövőre egy már 10 éve vadászó tagunk lesz a szakmai irányító, mert a törvény csak azt engedi. Nyugi, csak papíron.
Vadászati lehetőség? Az igazság, hogy nem nagyon lesz rá idő és a tagok sem szeretik, ha a vadőr puskával lődörög a határban.
Szolgálati lakás? Ja, az nincs. Nem tudunk lakhatást biztosítani, de albérlet van a faluban.
Kolléga? Úgy gondoljuk, hogy egyedül lenne.

55d4348992c83.jpg

Köszönöm ennyi elég is lesz! Elkezdesz számolni. 106.000 Ft, egyedül, még nem halsz éhen, ha beosztó vagy. Saját terepjáró, ami még nincs. 1millió alsó hangon és az még mindig csak egy romhalmaz, de megy. kb.100 l gázolaj havonta, ami kb. 800 km-re elegendő. Miután a szolgálat első néhány évében menned kell minden nap, az kb. 27 km naponta. Azaz, ennyit fedez, miközben legalább kétszer annyit fogsz menni. A saját zsebedből.

Albérlet. Húszezer nagyjából. Egyedül lennél. Hogy veszed ki a szabadságod? Ki fog helyettesíteni? Elkerekedik a szemed és rádöbbensz, hogy hülyének néznek.

Nem adod fel. Felhívsz egy másik számot. Önéletrajzot kérnek. Egy hét múlva felhívnak, hogy látogasd meg őket. A leendő főnököd fogad, erdőmérnök, vadászati szakmérnök, bőr bricseszben, kalapban. Németül kérdez néhány apróságot, majd leültet. Kérdés nélkül sorolja az elvárásait, előmenetel lehetőségeket, bérezést, szabadságot, lődíjat, lakhatás a vadászházban vagy egy tanyán, amit a cég fizet, terepjáró, üzemanyag, gps. Beültet a terepjáróba a kutya mellé, és körbevisz a területen. Megáll egy lucerna tábla szélén és a kezedbe nyomja a távcsövet. Kb. hány éves és hány grammos a legelésző bak? Leizzadsz tetőtől talpig. Motyogsz valamit… Óvatosan elkezd faggatni, amire visszaértek a vadászházhoz, rájössz, fogalmad sincs miért jártál 6-8 évig iskolába.  Nullának érzed magad. Tanulnod kell, rengeteget. Arra is rájössz, hogy megtaláltad a helyet, ahol tanulhatsz. Keserves éveknek nézel elébe, de legalább hivatásos vadász lehetsz. Szerencsésnek érzed magad az első ötéves évfolyam találkozón, ahol már valóban kiképzett hivatásos vadászként jelenhetsz meg.

Ebből a munkából soha nem fogsz meggazdagodni. Hacsak a természet adta élményeket nem számítod. A csajok eleinte oda lesznek az erdei romantikától, aztán egyre nehezebben viselik, hogy hajnalban kelsz, este érkezel. Nincs ünnepnap. Azaz, van, de azokat az emberek nem ismerik, csak a beavatottak.  

Nem értik, hogy miért ugrálsz egy hosszúcsőrű madár láttán, amikor az átlibben a tölgyes felett. Nem értik, miért zavarja a füledet a disco hangos zenéje. Azt sem, hogyan lehet hallgatni a csendet és mi az, hogy a föld illata eső után. Már a sokadik hosszúcombú után, egyszer betipeg az életedbe egy zöldnadrágos copfos, átlagos csajszi, akinek bicska és madzag van a zsebében és hajlandó lesz hozzád menni.

Egyszer csak beléd hasít a felismerés, hogy el kell tartanod a családod, a menőnek éppen nem nevezhető fizetésedből. A gyöngyéletnek ezzel vége. Már elkezded értékelni a szabadidődet, amikor pénzt tudsz keresni, mert a fizetés arra sem elég, hogy ha bedöglik a terepjáród, megjavíttasd. Egyre többet dolgozol, miközben nem érted, hogy, akiknek dolgozol, miért nem látják, ez senkinek sem jó. Lassan rájössz, hogy minden megváltozott, azóta, amióta szolgálatba léptél. Késő, beragadtál. Esélyed sincs a változásra. Az egészséged sem a legjobb. A rengeteg ázás, fázás meglátszik rajtad. A feleséged nem bírta tovább, hogy alig lát. Lelépett egy rendes melóssal, aki négy után hazamegy, és nyáron nyaralni viszi. Egy csendes délután leülsz az erdőben és elgondolkodsz. Megérte feláldozni mindent?

erdo.jpg

Nem ennyire vészes a helyzet, de benne van a pakliban ez is. Aki erre a pályára adja a fejét, számítson rá, hogy ez a gyönyörű hivatás egy életforma, amiért nem jár sem köszönet, sem megbecsülés, sem anyagi jólét, sem hosszú élet. A természet rengeteg kárpótlást fog adni, ha magába fogad. Teljesen másként fogod látni az embereket, a világot. Ha sokáig maradsz a szakmában, egy idő után csak az erdőben érzed jól magad. Szentimentális leszel és emberkerülő, ha kegyes lesz a sors hozzád, úgy hunyhatod le a szemed, hogy utoljára a lombok között beszűrődő napsugarakat láthatod.

Gondold meg! Kell ez Neked? Sokunknak kellett és nem bántuk meg!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr4212167745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása