Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Kívánatos kaliberek - 6,5x55 Swedish

2017. január 24. 11:48 - Erdőzúgás

Feltalálója: nincs adat
Rendszeresítés éve: 1894
Származási országa: Svédország és Norvégia

1894-ben, sok-sok népszerű társához hasonlóan, hadi céllal hozták létre. Vannak, akik váltig állítják, hogy tervezője német volt, mások inkább svédet gyanítanak mögötte. Az igazság azonban az, hogy ma már kideríthetetlen, kit illet a babér. A századfordulón Svédország és Norvégia olyan egységes államot alkotott, mint az Osztrák-Magyar Monarchia. Éppen ezért kissé különös, hogy a haditöltényük megegyezett ugyan, de a norvégok a Krag-Jörgensen puskával párosították, míg a svédek a fejlettebb Mauser M.94-gyel. Ezért is szokott elnevezésében olykor szerepelni a Mauser szó is, bár más köze nincs ehhez a jól ismert céghez.

 

Az említett országokban egészen 1967-ig töltött be katonai szerepet, s az M.96-os és M.38-as Mauserek szintén ehhez készültek. Ezek forgótolózáras, középagytáras régi fegyverek, amelyek az utóbbi 20 évben Magyarországon is nagy számban forgalomba kerültek, igen olcsó vadászpuskaként.
Kialakításukat tekintve semmivel sem szebbek vagy jobbak, mint az eredeti német Mauser hadigolyósok, ám egy dologban alighanem kicsit "lekörözik" vetélytársaikat, ugyanis rendszerint csodálatos szórásképet lőnek. Sokkal jobbat, mint amit az ilyen obsitos fegyvertől várna az ember.

Persze ma már nemcsak ilyen katonai jellegű 6,5x55-ös konstrukciókkal találkozhatunk, mert az elmúlt száz esztendőben rengeteg, kifejezetten vadászpuskák készítésére szakosodott fegyvercég is - pl. a jól ismert Blaser, Browning, Ceska Zbrojovka, Merkel, Sako, Sauer, Schultz & Larsen, Steyr, Tikka, Voere és seregnyi más előrukkolt az e töltényhez gyártott golyósokkal. Igaz, korántsem minden rendszerben kapható, inkább csak tolózáras ismétlő megoldásban.

E kiváló kaliber a skandinávoknak éppúgy a szívükhöz nőtt, valóságos "nemzeti kaliber", mint mondjuk az USÁ-ban a .30-30 Winchester vagy a .30-06 Springfield, Németországban a 7x64 Brenneke vagy Svájcban a 7,5x55.

Voltaképpen bátran nevezhetnénk közkedvelt szarvasölőnek a 6,5x55-öt, mert ez az ilyetén célra használt töltények koronázatlan királya Svédországban. Olyannyira az, hogy az 1999-ben kifejlesztett 6,5-284 Norma, mint trónörökös sem tudta és úgy tűnik, már nem is fogja tudni letaszítani a trónról, még akkor sem, ha jóval korszerűbb és jobb ballisztikai tulajdonságokkal rendelkezik.

Sokféle lövedékkel szerelik a különböző gyárak, mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. A töltény gáznyomása szerénynek mondható. Szarvasra, disznóra a nehezebb lövedékűek javallottak, pl. a 10,1 grammos Norma Oryx. Őzre, dámra, muflonra jobb választás a 9,1 grammos lövedéktömegű Nosler Partition márkanevű változat, szintén a Normától. Természetesen, ezek kiragadott példák, hogy kedvünkre válogathatunk a Sako, Lapua, RWS és sok más lőszergyár termékei közül.

A fentiektől függetlenül kezdő vadásznak, erős csülkös vad elejtéséhez nem ajánlott, jobban jár az illető ha némileg vastagabb lövedékű, erősebb muníció mellett teszi le a voksát. Aki viszont megfontolt, elvétve hibázik és még annál is ritkábban sebez, annak ideális választás minden nagyvadra, dámig bezárólag. Mindenesetre bőgő bikára, más nehézvadra - pl. nagy termetű, szívós remetekanra - sokkal jobb a 8 mm-es vagy afeletti átmérőjű lövedékkel ellátott lőszer, pl. 8x64, 9,3x62.
Mindenesnek tehát csak az válassza, aki kiváló vadász- és lövészképességekkel rendelkezik.

Forrás: Kovács László - Kívánatos kaliberek

Fotók: Internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr5712281989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása