Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Kívánatos kaliberek - .243 Winchester

2017. február 26. 07:50 - Erdőzúgás

Hogyan született? Mire jó? Előnyök és hátrányok.

Feltalálója: Warren Page
Rendszeresítés éve: 1955
Származási országa: USA

Korunk egyik legdivatosabb őzlövő tölténye, a .243 Winchester (6,2x52), eredetileg Észak-Amerikából származik. 1955-ben szabványosította és rendszeresítette a nevében szereplő híres lőszer- és fegyvergyár, a neves vadászújságíró Warren Page ötlete alapján.
Ez az igen jól sikerült muníció voltaképpen nem más, mint a már akkor néhány esztendeje meglévő .308 Winchester hüvelye a .243-as lövedékhez alakítva. Mivel lényegesen rövidebb lőszer az átlagosnak mondható 7x64-hez, a .30-06-hoz képest, ezért rövidebb zárszerkezetű, könnyebb golyósok konstruálhatók hozzá, gyakorlatilag minden ismétlőrendszerben. Ez feltétlenül előnyére szolgál, a jó tulajdonságai közé tartozik.


Alapvetően kettős céllal hozták létre. A könnyebb, 3,6-5,2 grammos, felettébb expanzív lövedékekkel szerelve minden kis kártevő hosszútávú vadászatára tökéletesen megfelel. További előnye, hogy a központi gyújtású .22-esekkel szemben, hogy oldalszélre kevésbé érzékeny, ugyanakkor drágább a muníció azoknál.
Nehezebb lövedékkel ellátva - 5,8 grammtól felfelé - pedig villásszarvú antilopra, farkasra, dámnagyságú fehérfarkú szarvasra vadásznak vele.

-->

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr6712170528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása