Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Vadászias

2017. február 20. 09:59 - Erdőzúgás

Sokan, sokszor vádolják a vadászokat azzal, hogy vérengző, szívtelen, kisebbségi komplexusos, önjelölt Rambok, akik vérszomjasak és élvezetből ölnek. Azt mondják éhezünk arra, hogy elvegyük ártatlan állatok életét, majd perverz szertartások keretében, a magasztosság és a vad tiszteletének álcája mögé bújva, a sikeres öléstől és a bortól megrészegülve ünnepeljük magunkat.

Tovább
Szólj hozzá!

Our new friend soon to arrive. 6 months old, named Nomád. #vizsla #hungarianvizsla #hunting #huntingseason #hunter #hunt #mik #yolo #ikozosseg #hunstagram #erdozugas #hunterdog #huntingdog #bff #bestfriend #dog #erdozugas

2017. február 16. 19:57 - Erdőzúgás

erdozugas készítette ezt a képet.

Szólj hozzá!

Have you seen my magpie?! #magpie #reddeer #hunt #hunting #hunter #huntingmagazine #erdozugas #repost #mik #yolo #ikozosseg #hunstagram #nature #naturephotography #funny #ilovehunting #february #vadaszat #erdő #forest #wild

2017. február 15. 06:38 - Erdőzúgás

erdozugas készítette ezt a képet.

Szólj hozzá!

Kívánatos kaliberek - 6,5x57 Mauser

2017. február 08. 06:50 - Erdőzúgás

Hogyan született? Mire jó? Előnyök és hátrányok.

Feltalálója: Peter Paul Mauser
Rendszeresítés éve: 1894 körül
Származási országa: Németország

Aránylag modern kinézetű, de felettébb régi eredetű, közepes alapkaliber. Peter Paul Mauser konstruálta, majd szabadalmaztatta 1893-94 között. Tulajdonképpen nem is kifejezetten nagyvad vadászok számára, hanem először hadi lőszer gyanánt próbálta értékesíteni, sikertelenül. Ez nem a muníció hiánya, hanem a katonai vezetés viszolygott tőle, ezért nem vezették be egyik hadseregnél sem, pedig a 19. század kilencvenes éveiben igen sok helyen hódítottak a 6,5 mm-es lövedékű hadi lőszerek.

naboje-65x57-dwm-historicke-originaly.jpg

Olaszországban elégedettek voltak a 6,5x52 Carcano-val (egy könyv szerint pontosan ilyen lőszerrel lőtték le Kennedy elnököt Dallasban), a hollandok és románok a 6,5x53R Mannlicherért rajongtak (Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökösnek is ez volt a kedvenc kalibere, neki természetesen vadászati célokra), az akkori norvég-svéd unió pedig a 6,5x55-ért lelkesedett. A portugálok odavoltak a saját 6,5x58-asukért, smég a japánok sem ódzkodtak ettől a lövedékátmérőtől, náluk a 6,5x50R Arisaka hódított. Tehát Mauser jól számolt, amikor létrehozta a 6,5x57-et, de valahol, valakik elgáncsolták terveit. Így megmaradt ez a muníció nekünk, vadászoknak, kizárólagos használatra. Zergére, őzre nem is kell jobb, illetve erősebb, mert azon fajokhoz illik a leginkább. Kezdetben mégsem örvendett valami nagy népszerűségnek, mert azt elvonta tőle az 1900-ban kifejlesztett 6,5x54 Mannlicher-Schönauer, amit bátran kora ".243 Winchesterének" nevezhetünk. Ugyanis akkor a hasonló lövedékátmérőjű töltények között magasan az volt a legkelendőbb. Ebben persze közrejátszott az is, hogy csodaszép, könnyű, kecses Mannlicher-Schönauer fegyverek készültek hozzá, amelyekhez képest a Mauserek mindig kissé robusztusnak, darabosnak tűnnek. Használták azt is természetesen, dicséreteket szintén bőven kapott, ám a népszerűségi listán csak akkor tudott előretörni, amikor a huszadik század derekán a 6,5x54 M.-Sch.-nek végleg befellegzett, nem készült többé puska hozzá. Végre teljes fényében pompázhatott a 6,5-es Mauser. Most elsősorban Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon kedvelik.

6_5x57mm1.gif

Kisebb tömegű, kiválóan formatervezett lövedékkel az őzig ideális muníció. Tíz gramm körüli maggal pedig megfelel - ha nem is a létező legjobb választás - az erős európai csülkös vad elejtésére. Komoly hiányosságnak róható fel, hogy napjainkban nagyon kevés cég szereli aránylag nehéz lövedékkel.

Ahogy említve vagyon, a 6,5x57 Mauser korántsem mindenki mindenes muníciója. Termetesebb sertevadra vagy bőgő bikára erősebb töltény dukál, nagyobb lövedékátmérővel és tömeggel. A .30-06 Springfield, 8x57JS vagy afölötti kaliberek kielégítőbb teljesítményt, némi plusz ölőerőt, több sebvért szolgáltatnak.

Forrás: Kovács László - Kívánatos kaliberek

Szólj hozzá!

Európai vadfajok 2. rész - Zerge

2017. február 03. 15:26 - Erdőzúgás

A hegyvidékek elmaradhatatlan „látványeleme” a sziklákon hihetetlen antigravitációs ügyességgel a közlekedő zerge.

Leginkább az Alpok, a Kárpátok, a Kaukázus és Kis-Ázsia hegyláncain találkozhatunk vele – ha ügyesek vagyunk, mert a hallása és látása egyaránt jó és sokszor már csak jellegzetes zergecsapat-riasztó füttyszavukat halljuk, jelezve, hogy ő előbb észrevett minket. Magyarország mai területén 1880 és 1989 között dokumentáltan 21 alkalommal figyeltek meg átlátogató zergéket a Kőszegi-hegységben (Faragó).

Tovább
Szólj hozzá!

Hétvégén zárva tart a Budakeszi Vadaspark

2017. február 03. 15:01 - Erdőzúgás

Az elmúlt napok extrém időjárása miatt, és a látogatók testi épségét szem előtt tartva, a Budakeszi Vadaspark hétvégére bezárja kapuit. A vadaspark közvetlen környéke és a vadaspark területe még mindig vastag jégréteg alatt van, a megközelíthetőség még négykerék-meghajtású járművekkel is igen nehézkes.

Tovább
Szólj hozzá!

Szerelemvonat Lillafüredre

2017. január 30. 13:02 - Erdőzúgás

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is elindítja tavalyi nagy sikerű különvonatait a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton Bálint, avagy Valentin, azaz a szerelmesek napján. Tartson Kedvesével egy hangulatos kisvonatozásra, lillafüredi függőkerti sétára és egy különleges gyertyafényes vacsorára a lillafüredi Tókert Étterembe! A programot február 14-én, kedden, és február, 15-én, szerdán este is megrendezik.

szerelemvonat.jpg

Szólj hozzá!

Kedves Pályakezdő Hivatásos Vadász Tanonc!

2017. január 29. 23:43 - Erdőzúgás

Kedves Pályakezdő Hivatásos Vadász Tanonc!

Te, aki elvégeztél egy technikumot, főiskolát, beszélsz egy vagy két idegen nyelvet. Te, aki olvasod a hirdetéseket a Facebookon, a Vadászaprón. Te, aki szeretnél, minél hamarabb szolgálatba állni, valahol. Puskát kanyarítani a válladra, beülni a szolgálati terepjáródba, sokszor látni a harmattól csillogó napkeltét, a dérlepte fácánkakast. Kutyát idomítani, vadat etetni, vendéget kísérni, vadat óvni.

Tovább
Szólj hozzá!