Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Két barnamedve érkezett a Budakeszi Vadasparkba

2017. március 14. 13:50 - Erdőzúgás

Romulus és Tibor, a Budakeszi Vadaspark két új barnamedvéje összeszokott, játékos pároshoz méltón vette birtokába a külön az ő számukra megújított medvekifutót.

A Budakeszi Vadaspark elsődleges célja, hogy a kis- és nagykorú látogatókkal eredeti élőhelyükön ismertesse meg a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat. A barnamedve ebben a célkitűzésben kiemelten fontos – és a látogatók körében hatalmas népszerűségnek örvendő – szereplőnek bizonyul, hiszen európai viszonylatban, a legnagyobb európai emlősállatként, bátran nevezhetjük őt az állatok királyának.

bkvp_uj_barnamedve2.jpg

Vackor barnamedve rendkívül szomorú, idő előtti elpusztulása után hű partnere, Móric magára maradt. Mivel állatkerti és vadasparki viszonylatokban nem lehet csak úgy, egykönnyen „párt cserélni”, ráadásul az összeszoktatás nehéz folyamat, ami az állatok számára is veszélyes lehet, Móric visszakerült eredeti otthonába, a Budakeszi Vadasparkkal régi szakmai kapcsolatot ápoló Veresegyházi Medveotthonba, ahonnan most két újabb gyönyörű példánnyal, Romulus-szal és Tiborral bővülhetett a Budakeszi Vadaspark állománya.

A Vadaspark részére minden egyes új állat érkezése különösen nagy öröm és kihívás! A Romulus-szal és Tiborral való ismerkedés és a látványetetések betanítása érdekes feladatot fog jelenteni minden dolgozó számára. A medvekifutót egyúttal pedig nemcsak megerősített biztonsági rendszerrel korszerűsítettük, hanem vadonatúj, törhetetlen üvegbetétek elhelyezésével tettük lehetővé, hogy a közönség akadálytalanul, szinte testközelből gyönyörködhessen a tekintélyt parancsoló csúcsragadozókban” – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

 bkvp_uj_barnamedve1.jpg

A barnamedvéről

Az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, valamint az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén is megtalálhatjuk. Teste 1-3 m hosszú, tömege ennek megfelelően 100-800 kg lehet. A barnamedve a gyakorlatban tipikus mindenevő, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, vagy éppen rovar, kisemlős, esetleg szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt.

Egészségük és jó kondíciójuk megőrzéséhez a medvéknek naponta 15 kg élelmet kell elfogyasztaniuk. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem húsból, hanem elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Állati eredetű táplálékkal a Budakeszi Vadaspark gondozói hetente egyszer egészítik ki az étrendjüket.

 

Forrás, fotó: Budakeszi Vadaspark

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr2812337717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása