Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Kívánatos kaliberek - 6,5x57 Mauser

2017. február 08. 06:50 - Erdőzúgás

Hogyan született? Mire jó? Előnyök és hátrányok.

Feltalálója: Peter Paul Mauser
Rendszeresítés éve: 1894 körül
Származási országa: Németország

Aránylag modern kinézetű, de felettébb régi eredetű, közepes alapkaliber. Peter Paul Mauser konstruálta, majd szabadalmaztatta 1893-94 között. Tulajdonképpen nem is kifejezetten nagyvad vadászok számára, hanem először hadi lőszer gyanánt próbálta értékesíteni, sikertelenül. Ez nem a muníció hiánya, hanem a katonai vezetés viszolygott tőle, ezért nem vezették be egyik hadseregnél sem, pedig a 19. század kilencvenes éveiben igen sok helyen hódítottak a 6,5 mm-es lövedékű hadi lőszerek.

naboje-65x57-dwm-historicke-originaly.jpg

Olaszországban elégedettek voltak a 6,5x52 Carcano-val (egy könyv szerint pontosan ilyen lőszerrel lőtték le Kennedy elnököt Dallasban), a hollandok és románok a 6,5x53R Mannlicherért rajongtak (Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökösnek is ez volt a kedvenc kalibere, neki természetesen vadászati célokra), az akkori norvég-svéd unió pedig a 6,5x55-ért lelkesedett. A portugálok odavoltak a saját 6,5x58-asukért, smég a japánok sem ódzkodtak ettől a lövedékátmérőtől, náluk a 6,5x50R Arisaka hódított. Tehát Mauser jól számolt, amikor létrehozta a 6,5x57-et, de valahol, valakik elgáncsolták terveit. Így megmaradt ez a muníció nekünk, vadászoknak, kizárólagos használatra. Zergére, őzre nem is kell jobb, illetve erősebb, mert azon fajokhoz illik a leginkább. Kezdetben mégsem örvendett valami nagy népszerűségnek, mert azt elvonta tőle az 1900-ban kifejlesztett 6,5x54 Mannlicher-Schönauer, amit bátran kora ".243 Winchesterének" nevezhetünk. Ugyanis akkor a hasonló lövedékátmérőjű töltények között magasan az volt a legkelendőbb. Ebben persze közrejátszott az is, hogy csodaszép, könnyű, kecses Mannlicher-Schönauer fegyverek készültek hozzá, amelyekhez képest a Mauserek mindig kissé robusztusnak, darabosnak tűnnek. Használták azt is természetesen, dicséreteket szintén bőven kapott, ám a népszerűségi listán csak akkor tudott előretörni, amikor a huszadik század derekán a 6,5x54 M.-Sch.-nek végleg befellegzett, nem készült többé puska hozzá. Végre teljes fényében pompázhatott a 6,5-es Mauser. Most elsősorban Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon kedvelik.

6_5x57mm1.gif

Kisebb tömegű, kiválóan formatervezett lövedékkel az őzig ideális muníció. Tíz gramm körüli maggal pedig megfelel - ha nem is a létező legjobb választás - az erős európai csülkös vad elejtésére. Komoly hiányosságnak róható fel, hogy napjainkban nagyon kevés cég szereli aránylag nehéz lövedékkel.

Ahogy említve vagyon, a 6,5x57 Mauser korántsem mindenki mindenes muníciója. Termetesebb sertevadra vagy bőgő bikára erősebb töltény dukál, nagyobb lövedékátmérővel és tömeggel. A .30-06 Springfield, 8x57JS vagy afölötti kaliberek kielégítőbb teljesítményt, némi plusz ölőerőt, több sebvért szolgáltatnak.

Forrás: Kovács László - Kívánatos kaliberek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr512170522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása