Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Vadászható vadfajok 6. - Mezei Nyúl

2016. december 15. 11:39 - Erdőzúgás

Legfontosabb emlős apróvadunk a mezei nyúl, aki nem véletlenül a leggyakoribb is, hiszen mint menekülő- és zsákmányállat, bizony fent kell tartani a létszámot a mezőkön, erdőszéleken, ezért olyan szapora, mint – egy nyúl.


Az amúgy magányosan élő mezei nyulak udvarlási időszakát bagzásnak hívja a szakirodalom, és bizony ilyenkor a hím nyulak, azaz a bakok jellegzetes bakugrásokkal, hosszú kergetőzésekkel próbálják a nőstényeket jobb belátásra bírni, ami nem egyszerű, a naptárt is figyelniük kell közben – ha ez szokásuk lenne – mert a bakoknak decembertől szeptemberig, míg a nőstényeknek egy hónappal később, januártól szeptemberig van kedvük ehhez. Ezen ugrások közben „bokrétájuk” is segítheti őket, de ez esetben nem virágcsokorra kell gondolni, hanem így hívják a nyulak farkát, ami az egymást közötti kommunikációban is használnak.

A vemhesség a mezei nyulaknál rendkívül érdekes: 41 napig hasas egy mezei nyúl hölgy, viszont az ellés 38. napon történik meg. Ez a jelenség a kettős vemhesség – szép nevén szuperfötáció – ugyanis a vemhes nyúl még a fialás előtt 3-4 nappal újra párzik, ez indítja be a következő peteleválást, amiknek a megtermékenyítését nyálkahártyájában az előző (38 nappal ezelőtti) párzás óta tárolt spermiumok végzik el. Azaz, a következő alom fejlődése a méhben 3-4 nappal előbb megindul az épp aktuális ellés előtt, és ráadásul az aktuálisan „aktív” bak csak beindítja a peteleválást, az apa az előző hím lesz. Átlagosan 2-3 fejlett, már szőrös és nyitott szemű kisnyúl születik és van, hogy már 3 hónaposan ivarérettek. Egy évben akár 3-4-szer is ellhet, és, ha minden kedvező számára, akkor akár 8-12 évet is megélhet… Hát ez a magyarázata, hogy ilyen eredményesek a nyulak a „reprodukcióban”.

Szükségük is van erre, hisz – mint fentebb említettem – vadásznak rá többen is: ragadozó madarak, róka, sakál, vadmacska, nyest is előszeretettel „kergetőzik” vele, amit azért nem könnyít meg a nyúl, hiszen jellegzetes cikk-cakk ugrásokkal igyekszik megzavarni a ragadozókat. Mivel azért a futás ezen módját egy nyúl sem választja szívesen, így két módon is próbálja megelőzni: egyrészt mikor a biztonságot jelentő bokros/gazos pihenőhelyére vonul, sokszor a saját nyomán visszafut, majd többméteres oldalugrással foglalja el a vackát, így az őt esetlegesen szagminta alapján követő ragadozó „zsákutcába” kerülhet.

Mezei nyúl menekülés közben
Mezei nyúl menekülés közben

 

Mezei nyúl pihenés és kényelmes mozgás közben
Mezei nyúl pihenés és kényelmes mozgás közben

 

Mezei nyúl csontváza, testfelépítése
Mezei nyúl csontváza, testfelépítése

 

A másik egyszerű, de védelmet adó stratégiája, hogy inkább alkonyatkor és este aktív, így kevésbé szúrják ki a nyúlhúsra pályázók. Általában ilyenkor indul enni is, ami a vegetáriánus elvük ellenére is igen változatos: pázsitfüvek, mezei növények (pl. cickafark, pásztortáska, útifű, pitypang, herefélék), bokrok levelei, télen fa- és bokor kéregre is ráfanyalodnak (a gyümölcsösökben és faiskolákban komoly károkat okozva), és persze terített asztal számukra a különböző tavaszi zendülő vetések is, legyen akár lucerna, akár – természetesen – répaföld. Szükségük is van a lédús étekre, mert szinte nem is isznak, a folyadékot a táplálékukból veszik főként magukhoz.

 

Érdekes az is, hogy a nyulaknak dupla metszőfoguk van: a két metszőfoguk nem egymás mellett, hanem egymás mögött helyezkedik el, ráadásul a fogzománcuk a belső oldalon vékonyabb, így ez jobban kopik – ezért éles mindig a metszőfoguk, amik amúgy – rágcsálókra jellemző módon – állandóan növekszenek az élete során és az evés közben folyamatosan kopik (a táplálkozás tehát duplán fontos a számukra).

Az üregi nyúltól könnyen megkülönböztethető a jellegzetesen hosszú füléről, valamint sárgás-barnás-szürkés terepszínéről.

Vadászati idénye: október 1. – december 31.

Szerző: Jóba Kati - vadgazdamérnök, állatgondozó

Fotók: Internet

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr5812281937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása