Erdőzúgás

...de több erdőzúgás

Mivel foglalkozik az erdész? 1. rész - Csemeték az erdőben

2016. november 17. 11:14 - Erdőzúgás

Gyakran kérdezik tőlem, hogy mit is csinál, mivel is foglalkozik egy erdész.
Ilyenkor keresem azt az egy szót, vagy azt az egy mondatot, amivel megfoghatom a lényeget – hasonlóan ahhoz, hogy a kőműves „házat épít” vagy az orvos, aki „embereket gyógyít”. Ám kevés lenne azt mondani, hogy az erdész az erdővel foglalkozik, hiszen-  mit is lehet az erdővel foglalkozni?!
Így mindig csak annyit festek le ezeknek az embereknek, amit igazából hallani is szeretnének a „Szomszédok” című sorozat óta: a romantikus, nyugodt természetjáró munkát.

Ezzel a cikksorozattal az a célom, hogy végre érdemben kifejthessem ezeknek az embereknek, hogy mit csinál és mit is lát egy erdész az erdőben. De mi sem tükrözné ezt a munkát jobban, hogyan is mutathatnám be az erdészek világát jobban, mint úgy, hogy a fák fejlődésén keresztül láttatom. Mivel az erdész az az ember, aki az erdő életközösségének szerves része és ennek a közösségnek az uralkodói a fák. Így az első cikkben a fák telepítéséről, ültetéséről lesz szó. Olvassák haszonnal.

Csemeték az erdőben.

A facsemeték több módon is olyan a területre kerülhetnek, ahol később állományt alkothatnak. Az első, a legegyszerűbb és a legtermészetesebb módja, ha a területen álló idősebb fákról hulló termés a földre kerülve kihajt. Úgy, ahogy ez megteremtődött.

Bükk erdő újulattal
Bükk erdő újulattal

 

Ebben az esetben is fontos szerep jut az erdész szakmának. Az erdész ismeri a természetes felújulás folyamatát, a feladata annyi, hogy ezt segítse és a gazdálkodási igényekhez alakítsa. Gyakorlatban ez úgy fest, hogy a terültet járva, kijelöli azokat a fákat, amelyek kivágása után a csemeték fényt kaphatnak. Szem előtt tartva azt, hogy a minél értékesebb fák maradjanak a legtovább az erdőben. Azt a fát tekintjük értékesnek, amely egyenes, hengeres növekedésű. Figyelni kell arra is, hogy a munka elvégezhető legyen a legkevesebb kárral. Lehetőleg törekedni kell, arra hogy a visszamaradó növényzet csak minimálisan sérüljön, mikor a fát kitermelik. Illetve azt is figyeli, hogy az erdő megőrizze jellegét, azaz ne csak egy-egy foltban legyenek kivéve a fák, hanem egységesen, arányosan legyen megbontva az erdő.

Jelölnek az erdészek
Jelölnek az erdészek

 

Ilyen módszert alkalmaznak például a Bakony bükköseiben.

Nem minden terület ilyen szerencsés, vannak területek, ahol szükséges a fákat telepíteni, ültetni. Ezeken a területeken az erdésznek olyan tudásra van szüksége, amellyel meg tudja határozni azt, hogy a terület adottságaihoz melyik fafaj telepítése optimális.

Erdőtelepítés
Erdőtelepítés

 

Fontos ismernie a terület talaj típusát, a terület klímáját, a vízjárást. Ezekhez szükséges megfelelő fafajokat választania, úgy, hogy gazdasági szempontoknak is megfeleljen. Nem telepítünk fehér nyár erdőt dombvidékre, ahol az értékes erdőtalaj a tölgynek ideálisabb, ezeken a területeken a vízmennyiség sem elegendő. Így a Tisza árterébe sem fogunk kocsánytalan tölgyet telepíteni, mivel áradáskor keletkező többlet vizet a nyár igényli, míg a tölgy kipusztulna tőle.

Talajvizsgálat
Talajvizsgálat

 

A telepítés vagy ültetés módja sem csak egyféle lehet, s a technológiát is végig kell gondolni. Itt szem előtt kell tartani a rendelkezésre álló gépeket, a fafajt, és a területi jellegzetességeket. Például homok fásítása során, mikor a talajvíz igen mélyen van, a területre jellemző a szárazság, fontos, hogy a csemeték gyökere mélyre kerüljön, így mélyenszántó eke után ültetnek.

Fásítás homokon
Fásítás homokon

 

Míg például egy meredek hegyoldalon kézi erővel tudják csak megoldani ezt a munkafolyamatot (bár már folynak a kísérletek a drónok által történő telepítésre).

Koncepció drónos telepítésre
Koncepció drónos telepítésre

 

Ezeken a területeken általában nem volt előtte erdő, vagy a felújítás természetesen nem megvalósítható.

A sorozat következő részében az erdészek csemetekertben betöltött szerepéről lesz szó.

 

Szerző: Balázs Gábor - erdész

Fotók: Internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erdozugas.blog.hu/api/trackback/id/tr8412281643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása